Mencandat Sotong (L152)

Rak: L9
RM35.00
Price in points: 35 points
Weight: 0.36 kg
9789834610272
12 pieces
+
Add to wish list
===========================
Format: Paperback
Saiz: 6" x 9”
ISBN-13: 9789834610272
Jumlah Muka Surat: 152
Berat (Kg): 0.36
Penulis: Ahmad AliNor Azman Zakaria
===========================

 

Mencandat sotong boleh menjadi satu rekreasi yang menyeronokkan. Semuanya bergantung kepada persediaan fizikal dan mental. Sama seperti rekreasi lasak yang lain, mencandat sotong mestilah dipelajari dahulu sebelum perjalanan. Buku ini menyediakan banyak teknik dan petua yang perlu diketahui sebelum anda turun ke laut untuk mencandat.

 

Ramai yang beranggapan perjalanan mencandat sotong sebagai sesuatu yang amat menyeronokkan. Apa yang mereka bayangkan hanyalah keseronokkan menarik sotong yang tersangkut pada mata candat, seperti yang ditayangkan di televisyen atau gambar-gambar yang mereka lihat di dalam majalah atau media-media lain. Apabila perkara sebaliknya berlaku seperti tidak memperoleh tangkapan sotong, laut bergelora, arus yang kuat, bot yang dinaiki tidak mempunyai tandas, mabuk laut dan lain-lain maka ramailah yang berasa serik, tidak mahu lagi terlibat dalam aktiviti mencandat sotong.

 

Buku ini mengandungi tujuh bab berkaitan sotong dan mencandat sotong. Maklumat yang disediakan termasuklah sejarah mencandat sotong, perkembangan teknologi mencandat, biologi sotong dan kepelbagaian spesies, peralatan mencandat, teknik mengikat dan membuat simpulan, teknik mencandat, panduan keselamatan dan program pemuliharaan sumber sotong. Maklumat yang dimuatkan berdasarkan pengalaman kedua-dua penulis yang telah lama berkhidmat di Jabatan Perikanan Malaysia (JPM), dalam bidang penyelidikan marin.

Rak:
L9