KESATRIA: KRONIKA NASHAN (AHMAD PATRIA) (L194)

Rak: L207
RM28.00
Price in points: 28 points
Weight: 0.50 kg
978-967-369-373-3
46 pieces
+
Add to wish list

=================

Format: Paperback
Saiz: 4.5"x7.25"
ISBN-13: 978-967-369-373-3
Tarikh Terbit: 24 Apr 2017
Jumlah Muka Surat: 528

=================

 

Sinopsis 

Nashan.

Kota legenda yang diperintah oleh Melyn ien Sarra iea Nashrain, puteri kesuma dan Aristokra, yang kini terancam dalam pertempuran menentang gerombolan reneger Sursis, pahlawan adi yang tidak mempunyai tandingan di medan perang. Keperwiraan tentera kota yang dipimpin oleh Mori, kesatria dari Armorikus, serta Shirgen, pembesar kanan Nashan, bakal bersinar dalam sejarah, menjadi babad kepahlawanan terulung.

Namun Sursis terlalu gagah, seperti tidak terkalahkan dalam pertempuran. Maka harapan terakhir Melyn dan seluruh Nashan terletak pada Spiara Bulwar, senjata sakti yang telah menumbangkan naga serta monstra.

Maka percaturan Merkia, magia adi dan wizra tertinggi seluruh Imagina, menjadi kunci kepada segala-galanya.

Bermula seratus tahun sebelum itu, dengan keikhlasan Shilrung, Aristokra pertama Nashan, yang telah mengubah landskap kekuasaan Kushan. Juga dengan kebangkitan Izîl, putera Nomad dari kabilah Tamarazigh, yang satu hari nanti akan bergelar kizar segala kizar. Sejarah mereka bakal menerbitkan legenda baharu, seorang pemuda dari kelana Armorikus yang selamanya terkenal dengan hanya satu gelaran...

Kesatria.

 

 

=========# # # #=========
Ahmad Patria (Penulis) 

 

Beliau mula dikenali dengan siri novel fantasi Saga Artakusiad, di mana beliau disebut sebagai pelopor kepada sastera fantasi di negara ini. Novel pertama beliau, Permata Aurorius, buku pertama dalam siri fantasi Saga Artakusiad diterbitkan pada 1987 sewaktu beliau berumur 17 tahun. Lebih membanggakan, novel ini terpilih memenangi anugerah Book of the Year oleh Majlis Kemajuan Buku Kebangsaan pada tahun yang sama. Datoʼ Johan Jaafar dalam temu ramahnya dalam akhbar Berita Harian menyifatkan Permata Aurorius sebagai novel fantasi terbaik pernah dihasilkan dalam bahasa Melayu.

.

Miliki Juga Koleksi Siri Kronika Nashan Dengan Klik Pada Gambar Di bawah:
 

Ulasan

Alhamdulillah, tamat sudah membaca Kesatria. Penceritaan bagi buku ketiga dalam siri Kronika Nashan ini lebih mudah berbanding penceritaan dalam novel Wizra. Sesuai dengan gaya hidup para kesatria yang hidupnya mudah berpegang kepada prinsip nan satu. Dalam novel ini juga separuh akhirnya sudah masuk ke arc baru dan banyak watak-watak baru, jadi sangat menarik. Tak sabar untuk tunggu Impiria diterbitkan! - Najmi Ayob

Rak:
L207