Adat Resam dan Pantang Larang Suku Kaum di Sabah (Q15)

RM18.00
Price in points: 18 points
Weight: 0.22 kg
9789834615642
Out-of-stock
Add to wish list

Buku Adat Resam dan Pantang Larang Suku Kaum di Sabah menghimpunkan enam suku di Sabah yang meliputi adat dan pantang larang kelahiran, perkahwinan dan kematian suku Bajau Sama, Kadazandusun, Iranun, Rungus, Bisaya dan Bonggi.

 

Adat resam dan pantang larang merupakan tradisi warisan dan kepercayaan yang menjadi amalan masyarakat. Malah adat resam dan pantang larang ini turut memberikan citra kepada sesuatu suku dan bangsa. Namun begitu, amalan mengekalkan adat resam dan pantang larang semakin berkurangan, khususnya dalam kalangan generasi muda disebabkan oleh proses pemodenan, agama dan ilmu. Atas kesedaran ini, buku ini diterbitkan sebagai wacana yang mendokumentasikan hal yang berkaitan dengan adat resam dan pantang larang suku kaum di Sabah. Pembaca akan memperoleh maklumat tentang keunikan adat resam dan pantang larang suku di Sabah yang amalannya masih tegar dalam kalangan generasi lama.

 

Buku ini boleh dijadikan sumber rujukan oleh pelajar, pensyarah, penyelidik, pembuat dasr, pegawai kerajaan dan masyarakat umum untuk memahami kepelbagaian budaya ke arah keharmonian perpaduan kaum.

 

Penerbit:
Dewan Bahasa dan Pustaka
Format:
Paperback
Halaman:
Hitam Putih & Berwarna
Muka Surat:
178 Muka Surat